SurveNIR

Vi er partner i et EU projekt, som handler om at bruge Nær Infrarød Spektroskopi (NIR) til at bestemme kvaliteten, nærmere betegnet nedbrydningsgraden og holdbarheden af museumsgenstande af papir. I projektet deltager bilioteker, arkiver og museer  fra 7 forskellige europæiske lande. Navnet på projektet er SurveNIR og det er et akronym for: Near Infrared Spectroscopy Tool for Collection Surveying .

I disse dage er vi i gang med at gennemgå dele af  papirsamlingen her på Bevaringsafdelingen i Brede. Vi har besøg af Dr. Dirk Lichtblau fra Leipzig. Han har medbragt NIR instrumentet, som bruges til undersøgelsen. Som objekt for undersøgelsen har vi valgt samlingen af plakater og tryk fra Nationalmuseets enhed for Nyere Tids historie.

Ved hjælp af metoden kan vi vurdere tilstanden af en enkelt genstand og vi kan få en hurtig karakterisering af en mængde genstande fra en samling med henblik på tilstandsvurdering af hele samlingen. Vi får i begge tilfælde oplysninger om papirets kemiske og fysiske egenskaber.

Hvad vi har fået ud af at være med i projektet:

  • Tilstandsvurdering af enestÃ¥ende dele af Nyere Tids papir-samling
  • FørstehÃ¥ndskendskab til en ny lovende analysemetode
  • Mulighed for at netværke med fremtrædende udenlandske kolleger
  • Inspiration og kontakter til nye forskningsprojekter

Under Dirk Lichtblaus besøg afholdt Bevaringsafdelingen et velbesøgt møde for NKF papirgruppe.

0 Kommentarer til “SurveNIR ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar